Tuesday, January 22, 2013

Penting nya penggunaan "signal"



aku ada lesen motor dan kereta walau pun baru P...... aku mampu untuk memahami perasaan apabila menunggang motorsikal dan perasaan apabila memandu kereta. apa yang penting kita kena sentiasa alert dengan keadaan sekeliling. bila kita bawak motor dan kereta.. kita kena sentiasa berjaga2 dengan penunggang motosikal yang lain.. pemandu kereta yang lain.. pemandu bas... pejalan kaki... dan sebagai nya... paling kena berhati2 dengan budak sekolah. jadi sebagai penunggang motosikal dan pemandu kereta sila lah menggunakan signal dengan sebaik mungkin... beli kereta mahal2.. tapi signal xreti nak guna... sangat sayang sekali.... beli motor cantik2... tapi xguna signal.... pun sangat sayang..... 


apa yang menjadi kemarahan... bila kita tunggu2... last2 eh2 ko bukan nak straight... ko nak belok ke kanan... ko nak belok ke kiri.... aduhhh... sakit nya hati... lepas tu ada jugak yang signal dia akan berfungsi bila dia 10 saat nak belok kanan atau belok kiri... aduhhhh.... kenapa engku sangat2 bijak wahai manusia. kalau 10 saat nak belok tu.. baik ko pergi dekat kedai.. mintak pomen tu mati kan lampu signal ko.. kan senang.. lepas tu letak dekat belakang kereta atau motor tu "SILA FAHAM SIGNAL SAYA XDE" haaaaa... kalau macam tu kan senang... xde lah kena marah2 free2 je dengan orang lain. jadi dapat lah orang berhati2 dengan kereta atau motor engkau...


sedar atau sedar... penggunaan signal adalah sangat penting... dengan punggunaan signal yang BETUL DAN TEPAT... kita mampu menyelamatkan nyawa seseorang... menyelamatkan masa kita... menyelamatkan duit kita. walaupun aku baru sangat2 bawak kereta... kadang2 geram jugak dengan pengguna jalan raya yang lain. nak marah.... kita ni sapa lah... bersabar je lah... berdoa semoga perjalanan sentiasa dilindungi. amin... amin. bawak kereta dekat kawasan perumahan yang banyak sekolah...sangat lah mencabar... kena pandai ambil peluang. kena pandai dan bijak mengawal keadaan. kena bersabar. yang paling penting kena cool =) =)  kesimpulan nya... SILA LAH GUNA SIGNAL DIWAKTU YANG TEPAT DAN BETUL


0 comments: