Tuesday, February 25, 2014

Botol susu untuk bayi

hari ni nak share pasal botol susu lah... botol susu simanja =) terdapat macam2 jenis botol susu yang ada dekat pasaran kan. kadang2 pening nak pilih yang mana satu yang sesuai dengan anak kita. dalam hati mesti terdetik.. eh nak ke anak aku pakai botol ni.. emm... nak2 kalau tu anak yang sulung.. kena try and error lah kan. sabar ye semua... insyaallah... cuba sampai berjaya.. kalau xsusah nak kerja... =) =) yang dekat bawah ni anak aku pernah cuba... dan pernah reject... sedih.. tapi apa boleh buat... mood mama : redha...

malas nak edit... uplod je satu2.. huhu =) 




1) botol susu brand AVENT.. botol ni cantik dan comel je... nak bawak pergi mana2 senang je. letak je dalam beg.. xterasa berat pun. macam2 lagi avent punya design botol susu... tapi yang ni paling mama hana ni tertarik. range harga dalam rm40++ xberapa nak ingat. puting dia keras cikit.. sebab tu hana reject kot botol susu ni.. tapi kalau tonggeng susu xkan keluar. makna nya kalau dia hisap je susu keluar.. so selamat lah untuk elak kan tersedak susu... 




2) brand  NUK.. botol ni gambar dia cantik2.. beli sebab cantik lah. nak2 yang warna merah tu. tapi beli yang pun anak reject jugak. xpe mama redha je... nak buat macam mana anak xnak. botol ni ada saiz kecik. ada saiz besar. yang xberapa best puting yang jernih tu.. kalau tonggengkan botol susu.. dia tumpah.. menitik2. so tu yang mama hana pun xsuka jugak. dia ada warna kuning jugak puting... tapi aku xsuka yang warna kuning macam xcantik.. haha... ni mama yang lebih2 ni.. bukan anak nya. range harga  kalau yang kecik rm35++  yang besar xpasti..  beli time sale.. dapat murah cikit.. 






3) brand TOMMEE TIPPEE.. yang ni aku beli sebab aku tengok macam comel je.. nak2 dekat bahagian tengah2 tu.. ramping je... nak pegang pun senang je. tanpa berfikir panjang aku beli 2 terus. masa tu confident sangat anak akan terima 100%.. last2 sekali bagi terus reject. bentuk botol susu ni cantik. suka sangat2. harga dia masa tu rm60++ untuk 2 botol saiz 9oz.. pun time sales.. kalau nak beli 1 yang 9oz punya range harga dalam rm35++ puting dia pulak macam keras cikit. kalau baby yang breastfeed kadang2 manja cikit.. nak yang lembut2 je.. keras2 dia reject.. tapi ada jugak lah yang okey. anak aku dia xnak.. 









4) brand PIGEON peristaltic plus.. yang ni paling best.. cuma nya design botol dia macam bosan cikit lah.. macam gitu je.. sama je. xde corak2.. xde lekuk2. ada 2 jenis satu warna putih.. tapi aku search yang ni salah satu botol pilihan si manja yang suka sangat nak reject2 botol susu lain. beli sebab terpaksa. kalau x.. anak mogok lapar. xkan aku nak berhenti kerja. oh tidak lagi. range harga dalam rm55++. puting dia lembut sangat. kalau tonggengkan sure susu xkan tumpah. selamat lah untuk infant.. puting pigeon ni lembut sangat2. selesa untuk baby time nak menyusu.. kalau beli confirm xmenyesal.. =)



\

5) brand MIMIJUMI. yang ni memang tersangat closer to nature lah kan.. tengok bentuk puting pun dah sama. masa tu nyaris2 nak beli. tapi puas cari xjumpe2. ranga harga yang kecik dalam rm70++ tu pun search dekat facebook tengok page mana tah. mahal jugak.. tapi tu lah dari nak kena berhenti kerja... baik beli je botol  xkisah berapa pun harga nya. encik iwan macam xberapa setuju dengan botol ni... hoho.. seksi sangat kot. tapi aku suka.. sebab design nya unik dan cantik... =)





6) brand NUBY. yang ni best jugak botol susu nya.. dia besar macam avent dan tomme tippee tu. nak pegang pun best je. botol dia senang nak cuci. puting brand nuby ni dia ada bijik2 dekat sekeliling puting tu.. kata nya macam closer to nature jugak.. mula anak aku macam boleh terima.. lama2 dia reject jugak.. sebab nya xtahu kenapa. memilih sangat dia tu.. so botol ni kasi dekat sepupu dia je... range harga dalam rm35++ untuk yang kecik tu..








7) brand MAM..aku tertarik botol susu ni sebab fynn jamal.. dia ada update dekat instagram .. ig aku hidayu_22 =) juna pakai botol susu ni. dia pakai yang anti colic. anti colic tu yang bawah dia boleh bukak. macam gambar last tu. senang nak cuci.. boleh bukak semua.. basuh kasi bersih. hana suka botol ni... botol pilihan pertama dia pigeon peristaltic plus tu. disebab kan design nya bosan. aku cuba cari botol yang lain. so berkenan pulak botol MAM ni. pernah beli yang biasa. yang biasa yang gambar pertama tu. xboleh bukak bawah nya. bagus botol ni...

hana suka sangat botol ni... yang anti colic punya. yang biasa aku dah pernah beli dia xnak sebab bila hisap lama2 puting dia macam leper... dia bosan. bila dah bosan dia reject botol tu. sanggup lapar dari kena guna botol tu. so mama beli balik botol yang anti colic punya. beli yang 5oz je saiz nya. kalau anti colic tu hisap lah kuat mana... puting botol nya xkan leper. so baby akan lebih seronok semasa penyusuan. alhamdulillah... botol ni pun harga nya mampu milik range harga untuk anti colic 5oz dalam rm36 je. kalau yang besar xtahu pulak aku. beli dekat marisa shope section 20. aku beli time ada promotion.. beli yang saiz 5 oz dapat 2 harga dalam rm55.90. jimat sangat kan.. so beli lah time promotion...

semua botol2 yang direject oleh anak aku.. aku kasi orang lain. sayang kalau di biar simpan je dalam almari tu. buat apa nak sayang2 simpan... xguna bagi je dekat sapa. lagi banyak manfaat nya. lagi pun kalau simpan buat semak mata nya.. penuh barang lain. untuk next baby beli je yang lain.. hihi. sebab xtahu bila rezeki nak ada next baby. sebab dan kenapa hana reject entah lah kenapa. mak cakap.. xpayah membazir beli botol lain.. tukar je puting yang kuning tu.. jimat. tapi aku xsuka.. sebab xcantik. aku nak yang memang dah itu asal nya. kalau dia xnak aku cari jugak botol yang lain. janji anak aku nak menyusu. mula2 masa dia buat perangai memang susah aku nak kerja.. xtentram...

siang malam aku berdoa... permudahkan urusan anak aku.. lembutkan hati dia untuk terima botol susu. susah kalau anak buat perangai macam tu. kalau dia xnak minum susu dalam botol tu.. nanti dia lapar.. kalau dia lapar nanti dia menangis je... bila dia menangis.. nanti lama2 orang yang jaga dia fed up pulak dengan dia. xpasal2 kang anak aku kena cubit ke kena apa2 ke. isyh risau lah. macam2 yang bermain dekat kepala otak aku time tu. orang yang jaga dia pun ada jugak nasihat... dekat rumah latih jugak bagi dia susu dalam botol. kalau dekat rumah xlatih tu yang susah tu. so aku pun berkorban lah. kadang2 tu 2 kali aku bagi dalam botol. malam nak tidur baru bagi direct feeding.

kalau nak tahu lebih2 lagi pasal semua botol susu ni.. rajin2 lah google.. lagi banyak yang kita cari.. lagi banyak yang kita tahu. kena rajin cikit lah. kehendak anak2 kita berbeza.. bertapa best nya kalau sekali beli terus anak kita nak.untung lah macam tu. susah kalau anak jenis nak memilih ni. xpe lah sebagai mak kena lah banyak bersabar. mak pun pernha cakap. setiap anak.. xsama kehendak nya. lain2. jadi jangan compare kan antara satu sama lain. kepada bakal2 ibu.. semoga lebih tabah untuk membesarkan anak2.. budak2 kecik ni comel... =) =) selamat berjaya =) =)



yang ni botol susu kaca.. cantik menarik warna nya... nyaris nak beli jugak.. tapi encik iwan suruh bersabar cikit... tengok dulu yang mana sesuai. kang membazir je. yang ni mahal jugak lah..xingat berapa.



ni sukatan untuk perut baby mengikut umur dia... semoga panduan ni berguna untuk semua.. =)
amek ni dari blog klik cini.. tq.. atas perkongsian yang berguna. dan image di atas semua amek dari mr.google... tq mr.google. Lagi satu hayat botol susu ni kalau boleh untuk 6 bulan je. Lepas 6 bulan tukar yang baru. Itu lagi baik lah. Demi kesihatan anak2. Xsalah kita bagi yang terbaik kan... =)


Friday, February 21, 2014

tahun 2012 punya kenangan.. =)


tetiba nak feeling2 pengantin baru lah... rindu masa ni... hihi... =) =) to my super hero... saya sayang awak sampai bila2... insyaallah...semoga jodoh kita berkekalan sampai jannah.. =) =) 

nikah 2.june.2012... sanding 3.june.2012... sambut menantu 9.june.2012




















 3 bulan lepas nikah mama pun disahkan mengandung... yeaaahhh tepat jam 7.25 malam 19.5.2013 nur hana irdina binti mohd idzuan pun selamat lah lahir ke dunia ni. selamat datang hana ke dunia.. mama dan ayah sayang hana sangat2... 





Anak ayah yang manja



selamat petang semua... segar nya mental dan fizikal ni.... mengantuk ya amat... disebab kan hana xnak tidur2 sejak kebelakangan ni. dah syok2 tidur siang.. malam mula lah xnak tidur. nak berjaga je. mama tukang bagi susu je.. ayah tukang jaga... hihi.. aci lah tu... jaga sama2 kan. baru lah sama2 rasa susah senang besarkan anak =) =)

ayah2... terima kasih tau sebab tolong mama jaga hana... macam ni boleh lah bagi hana adik banyak2. sebab ayah tolong mama. ayah reti dah mandikan hana.. reti dah tidur kan hana. reti dah buat kan susu hana. dulu pun masa hana fully breastfeed ayah reti handle susu badan tu. terima kasih ayah... sebab sudi tolong mama jaga anak.. superb ayah...

p/s : tengok gaya nya hana macam rapat je dengan ayah dia... bila dengan mama dia nak susu je.. kan still minum susu badan... =)


Pusat akuatik shah alam




hari ni bawak hana pergi berenang dekat pusat akuatik. semalam dia tidur lambat. sekarangkan musim panas. jadi malam2 macam bahang je bilik. so disebab kan tu jugak kot hana selalu meragam malam2. rasa nya dia tidur pukul 2 lebih kot. last2 bagi susu dia pun tidur. 2 jam lepas tu.. nak susu lagi. okey.. lepas dah susu dia sambung tidur balik. so bila malam dah tidur lambat... nak bangun pagi2 pun susah. aku duk lah kacau2 dia.. hana bangun sayang... bangun... bangun.. 

emm nampak gaya nya macam xbangun je. last2 aku usik2 dia.. hana bangun... dia gosok2 mata dia. eii geram pulak. last2 aku bukak seluar dan baju dia... bawak dia pergi mandi. boleh pulak dia tutup mata lagi. sampai air kena muka baru dia sedar dari mimpi dia. tu lah semalam tidur lambat kan. mandi2 kan dia dan mama pun siap2. pukul 9 pagi keluar dari rumah. yeaaahhh jom kita berendam puas2. lapik perut dengan roti dan air susu je. siap lapik perut jom menuju ke sana...

aku pakai dia baju romper je. senang... lepas tu pakai kan diapers yang baru. make sure lah diapers dia tu xde najis besar dan kecil. lepas dah yakin bersih... maka jom lah kita redam kan hana... excited sangat dia masa aku bagi dia masuk kolam tu.aku mandikan dia dekat kolam dewasa je. malas nak bawak pergi kolam kanak2. lagi pun senang mama nak berenang jugak. hihi. waktu dia start pukul 9 pagi-11.15 pagi.. sebab hari ni hari jumaat kan. waktu solat jumaat dia tutup..

ingat nak mandi sampai pukul 11.15 pagi.. last2 pukul 10.20 pagi dah penat. hoho. dah lama sangat xberenang. skill dah xde dah. badan pun dah kembang... mana nak reti macam dulu dah kan. xpe lepas ni kita pergi lagi.. seronok pulak rasa nya. bayaran pulak murah je.. sekali masuk rm3 je. pergi bawak adik 2 orang dan encik iwan. total baru rm12. tapi kalau nak pergi kena lah pergi waktu hari2 biasa. kalau hujung minggu sesak sangat dengan orang ramai. 

kesian hana mengiggil dia.. last2 ayah nya dah suruh anak dia tukar baju. tengok gaya nya macam dah ngantuk sangat. bagus hana xmenangis pun bila mama masuk kan dia dalam kolam renang tu. dia diam je.. bila aku pegang badan dia... pusing2 kan dia.. dia suka je. good anak mama. nanti kita datang lagi ye. hana masuk free je.. xde kena cas apa2. setengah jam je hana dah mengiggil... ayah dah bagi kata muktamad. hana kena naik.. huhu.. okey ayah... jom lah siap2 balik.. =) 


Thursday, February 20, 2014

Nur hana irdina 9 bulan




alhamdulillah 19.2.2014 kelmarin... genap umur hana masuk 9 bulan. Ya Allah sekejap je rasa nya masa berjalan. siang malam.. siang malam.. tup2 anak dah masuk 9 bulan. syukur Ya Allah hana diberi kesihatan yang baik2 sahaja. alhamdulillah. setiap kali menatap wajah anak sendiri.. macam xpercaya akan takdir yang dah tertulis... bersyukur yang xterhingga sebab mempunyai anak sendiri. saat paling bahagia... bila tengok hana bergurau senda dengan ayah dia.. alhamdulillah... hebat nya perasaan tu... xdapat nak digambarkan.

nama dia nur hana irdina... tapi aku lagi suka panggil dia dengan panggilan hana. entah kenapa. cuba jugak panggil dia irdina tapi xberapa nak ngam dengan aku.. sebab dah terbiasa mungkin dengan panggilan hana. xpe lah kedua2 tu pun nama dia.. semoga hana menjadi anak yang baik. bila mama dan ayah dah tua.. hana boleh jaga mama dan ayah ye sayang. insyaallah. hana dah pandai berdiri.. tapi masih perlu berpaut kepada sesuatu. xberapa yakin dengan diri mungkin. xpe hana slow2.. mama xkesah pun.. gigi dah 4 batang.




2 gigi bawah... 2 gigi atas. gigi atas jarang. sedih mama. kenapa jarang. huhu. xpe lah hana.. janji ada gigi. hana dah cukup sempurna dia mata mama dan ayah. hana penyeri mama dan ayah. bila layan hana.. mama punya penat semua hilang. tapi kalau asyik nak melayan hana je... mama pun banyak kerja lain nak kena buat. mama sayang hana. mama mintak maaf.. sebab kadang2 mama xdapat nak bagi sepenuh perhatian dekat hana. mama banyak kerja. nak update blog lagi.. nak layan FB... instagram lagi... eh silap..!!

maaf kan mama ye hana.. kalau hana perlukan mama.. tapi mama xde.. mama kena kerja. zaman sekarang ni mana nak cukup kalau harapkan gaji ayah je. dunia semakin maju kehadapan. kita perlu sentiasa bangun dari mimpi.. perlu kejar masa depan. mama dan ayah nak hana dan adik2 hana hidup selesa. cukup lah mama dan ayah je yang rasa susah nya erti kehidupan. tapi dengan itu xbermaksud mama nak biar kan hana dan adik2 malas nak fahami erti kehidupan.. kadang2 takut mama nak fikir masa depan anak2 mama...


nikmat dunia ... bila tengok hana dan encik iwan bergurau senda. bahagia sangat tengok saat2 tu. tiba2 teringat saat lahirkan hana 9 bulan lepas. lepas je hana keluar encik iwan mengelabah xtahu nak buat apa. kelakar nya masa tu. pernah aku tanya dia apa perasaan tengok sendiri saat2 aku keluarkan anak dia.. dia cakap.. ayah menggigil... eh anak ayah dah selamat lahir ke dunia. rasa happy sangat2. oh terasa bahagia bila suami luahkan perasaan macam tu. alhamdulillah rezeki bersama2... =)

hana : hana mama doakan semoga hana menjadi anak yang baik dan solehah. mama sayang hana kerana Allah. setiap kali mama tengok muka hana.. hati mesti terdetik.. mampu ke mama nak bagi yang terbaik untuk hana... emmm.. mama ni selalu fkir jauh sangat lah. =) xpe lah hana biar kan masa berlalu... berlalu dengan 1001 manfaat... =) =) semoga keluarga kita sentiasa dilindungi ... =) =)