Wednesday, January 18, 2012

PART 6

rasa mak bukak kedai masa tahun 2007 bulan 5 xsilap. masa tu aku masuk form 6..  tapi sekejap je. lepas tu ada sorang mak cik@ lecturer untuk student nurse.. ni lepak2 kedai mak.. cakap dekat kolej tu... nak amek intake untuk student pharmacy. alamak... aku berbelah bagi.. nak ke xnak.... rasa macam xnak.... tapi apa boleh buat... dah rezeki kan.. ALLAH berikan peluang untuk aku maju kan diri selangkah kehadapan.. alhamdulillah. semua berjalan dengan lancar. so.. aku berhenti lah dari form 6... masuk belajar dekat kpj international college of nursing and health sciences... dekat nilai. kami2 lah first batch untuk kos pharmacy dekat kolej tu. fully sponser by kpj hospital.

sesi penghantaran untuk masuk belajar pun bermula lah... ramai orang... macam mana aku nak hadapi situasi semua ni.. aku dah lah xbiasa duduk hostel.. bukan xbiasa.. malahan xpernah pun. pergi camping pun boleh dikira dengan jari.. tu pun simpan sebelah tangan.. kira guna sebelah tangan. senang cakap.. sekali dua je penah. lepas dah register semua tu.. tengah hari gerak pergi hostel pulak. wow.. xmacam aku sangka kan.. ingat kan macam dorm. bilik air hujung2. nasib baik.. hostel nya macam apartment. dalam tu ade 3 bilik. masa mula2 masuk tu.. nama aku.. dekat bilik number 2 xsilap aku. nur afifiah.. nur farahain. faezah... norhidayu.. ohh.. ni kawan2 bilik aku.

lepas dah siap2 tengok bilik.. mak cakap dah nak balik.. wahhh.. sedih nya... so hantar lah mak dekat luar... aduh... kenapa lah mata ni dengan rimgan nak keluarkan air mata. sedih ooo...sedih ooo... lepas dah lap2 cikit mata tu.. terus masuk balik bilik.. lepak2.. lepas tu kena gerak pergi kolej balik... dengar taklimat semua. balik kolej. lepas tu lepak2 kemas barang. gila banyak baju aku bawak kan. sebab macam nak duduk xnak balik2 kampung dah. lepas tu xberapa nak ingat dah apa berlaku. dekat kolej pun macam2 jugak lah dugaan yang terpaksa aku hadapi dan tempuhi... bukan senang nak habis kan diploma in pharmacy.. nak2 lagi dekat kolej aku markah nak pass exam.. 60 hokey...!! sangat tinggi

kolej aku ni lain cikit lah.. sebab setiap sem ade practical. makna nya.. kalau ade 6 sem.. enam2 sem lah kena pergi practical. banyak pakai duit okey. tension aku. ade ade 6 sem panjang.. 2 sem pendek. so dari sini aku banyak belajar berdikari. masa aku sambung belajar dekat kolej ni. encik iwan dah berhenti dari form 6.. dia cari kerja.... cian jugak dia.. encik iwan pun banyak cerita yang tersendiri.. sebab tu dia macam matang sikit.  xpe2.. encik iwan ye.. kita usaha sama2.. insyaALLAH.. pasti berjaya. lepas aku dapat tawaran belajar tu.. aku ingat hubungan aku dengan dia xkan kekal lama.. sebab ye lah sebab dah jauh kan. nak jumpe mesti susah.. ye lah aku kan bukan anak orang senang.. mana boleh nak enjoy2 sangat.

last2 dia dapat keje.. macam2 lah dia keje.. dengan gaji yang rm700 sebulan pun ada... so setiap kali dia dapat gaji... kire kitaorang kompem akan keluar.. selalu jugak lah.. tambang aku semua dia akan support. aku cakap terus terang dekat dia.. aku xmampu sediakan perbelanjaan aku untuk keluar date. sebab mak bagi aku rm50... bila dah habis baru aku mintak. jadi... selagi boleh aku jimat.. aku akan jimat. penah sekali aku hampir jatuh sakit sebab xmakan nasi..punya lah nak jimat. ye lah aku tau macam mana susah payah nya mak n abah nak cari duit.. sangat xpatut bila aku masuk kolej aku nak mintak duit sesuka hati. aku xsampai hati nak susah kan mak. penah aku belanja kan rm50 untuk 2 minggu. makan memang bajet lah .

pasal kolej aku malas lah nak cerita sangat.. xpe.. semua yang terjadi pasti ade hikmah kan. masa mula2 masuk kolej... time nak balik kampung.. aku memang fail... sanggup tu... naik tren pergi klang.. dekat klang angah akan amek pulak.. lepas tu hantar kan dekat bus stop.. time tu.. aku rasa tu lah cara paling senang. ye lah selalu duduk dalam rumah je kan.. mana tau dunia luar sangat.. time sekolah menengah dulu pun still buta it jugak tau.. punya lah kampung kan. xpe2... aku tau.. ye lah mana ade masa nak belajar semua tu. kehidupan untuk sekolah dan tolong mak dekat rumah je. nak buat assignment first dulu memang lembap lah kan. dah masuk kolej baru tau semua benda.

last2 setelah sekian lama... along aku pun bersuara...ang cuba lah belajar naik bus dekat pudu.. senang.. xpayah nak jauh2 datang klang.. dari nilai tu jauh jugak lah kan kalau nek tren... nak tunggu lagi.. xtermasuk tren yang delay lagi.memang sangat membuang masa. aku cakap dekat along.. xreti lah nak pergi pudu... along pun cakap.. belajar lah.. kalau xbelajar mana nak tau kan. memang aku pegang lah kata2 along.. akan aku belajar. akhir nya aku berjaya.. dimana ade kemahuan disitu ada jalan. berjaya jugak aku menjejak kan kaki dekat stesyen bus pudu.. alamak.. sesak nya.. takut pun ada.  sebab macam2 orang yang ada seram... tapi apa boleh buat... xkan nak susah kan angah lagi.. dia pun ade keje lain nak buat kan.

terharu kerana diberikan abang2 yang sangat prihatin sebenar nya. terima kasih semua. kolej aku ni kalau kena pergi practical.. hostel memang kena kosong kan lah. jadi.. angah lah yang banyak tolong aku. boleh dikatakan setiap kali nak pergi practical mesti dia lah yang tolong amek aku.. tumpang rumah dia.. lepas tu.. ade jugak dia hantar kan ke tempat practical tu. kita orang punya tempat practical dekat hospital KPJ2...  terima kasih angah.... setiap kali wish thank you dekat dia... angah akan cakap.. ala xpe.. ang je adik perempuan yang dah besar sekarang... tanggungjawab dia jugak lah kan. terharu halwa telinga aku dengar.. tersentuh sampai ke jantung.

bersambung.....

2 comments:

ayu Shaklee said...

masa nak masuk memang ada interview.. lepas tu baru dia bagi jawapan =)

Anonymous said...

Good sharing, Lam Wah Ee Nursing College (LWENC) that has produced many qualified and competent registered nurses since 1986 as well with courses for foundation degree in nursing. The practical training is conducted at Hospital Lam Wah Ee (HLWE), a reputable healthcare centre of excellence, which is MSQH accredited and ISO certified. Read more at:
http://kidbuxblog.com/lam-wah-ee-nursing-college-able-you-career-in-nursing/