Tuesday, March 29, 2011

Rindu mak


lapa nya perut aku... krok... krok... bunyi... aduh.. nak keluar malas... huhu...
hari ni kerja malam.. kire ni first time lah kerja malam
okey je semua.. xde lah excited sangat... kerja macam biasa gak lah
cuma waktu nya malam kan... kan.... dan kerja pun dengan 2 orang.
so disebab kan aku budak baru.. maka
3 kali malam kena paring.. kire kerja malam ade 3orang
lepas tu... xde paring2 dah.. kerja dua orang sahaja...
maka kena lah tanggung semua nya sendiri2...
huhu.. kerja.. kerja..maka kena lah kerja dengan ikhlas ye.

bangun awal.. pukul 10 pagi dah bangun... sebab
orang celcom call suh bayar bill broadband yang tertunggak
aduh.. pagi2 dah kacau aku tidur... menganggu je
nak call pun call lah tengah2 hari kan.. hehehe
al maklum lah commitment semakin bertambah..
mane keperluan..kehendak.. semua kena dilaksana kan..
ini lah kehidupan.. sering kali ada sahaja dugaan..emmm =(

yelah2 kang iwan gaji dia bayar lah.. lagi pun dia yang guna number tu
aku malas nak layan sangat... aku emmm.. yeee.. okey..
cik yang call aku tu pun perasaan kot aku tengah tidur..
siap tanya lagi aku kerja dekat mane... shift ker..
huhu... sempat lagi dia... dia pun mintak maaf sebab
ganggu tidur aku yang indah itu... aku pun redha jer lah
dah memang tanggungjawab dia kan... =) =)

lepas jer tidur aku kena ganggu.. aku lepak2 je..
golek kiri... golek kanan.... aduh.... xboleh da nak tidur !!!
so tanpa membuang mase.. aku pun bangun lah
basuh2 muka... gosok gigi....dan
angkat kain dekat jemuran.. hehe...
semalam basuh semua baju2... fuhhh.. penuh sudah bakul aku.
wow!! dah macam pakaian untuk satu keluarga dah...

lepak2 sudah... aku pun buat lah air milo..
dan cicah dengan biskut hup seng cream crackers
kalau macam ni.. lame2 kurus lah aku... huhu
mase aku masuk rumah ni.. rumah ni penuh n lengkap lah
ada kakak ni dia dah duduk cini 4 tahun kot..
ade tv.. dapur... gas.. peti sejuk... semua lah
tapi dia baru pindah..sebab baru kawin.
maka kosong lah... nasib baik aku de kettle
mak beli kan time aku semester 6 dulu..
time nak puasa... so sejak dah kerja ni
benda tu bertapa sahaja dekat bawah katil
maka sekarang perkhidmatan dia diperlukan..

lapar2.... lapar2...
nak makan daging masak kicap...
nak makan udang sambal..
nak makan pucuk ubi masak lemak tempoyak
nak makan sambal ikan bilis campur petai..
nak makan ayam goreng...
nak makan paru sambal...
nak makan ayam masak lemak...
nak makan ketam masak lemak...
nak makan ikan masak 3 rase..
nak makan ikan steam...
nak makan udang celup tepung
nak makan sotong celup tepung...
aku dah bosan makan makanan goreng2!!! bosannnnnnnn!!!
tapi xbaik kan.. sekurang2 nya ade jugak makanan
orang susah lagi xmakan kan... hisy2!!!

hehehe.. macam lah perut tu besa sangat nak makan banyak2
sekali harung.. perut kecik ade hati nak makan banyak2..
aleh2.. encik iwan jugak yang makan kang...
untung2... xmembazir makan tu...
uwaaaaaaaaaaaa.... lapar2...
nak makan... xpe2 kang singgah beli nasi lemak juara...
huhu.. malam2 makan nasi lemak.. memang power lah kan..
memang lemak berkumpul lah..
tapi... xde makanan yang best dah.....
sila redhaaaaaaaaaaaaaaaa......................................


opah dengan mifdhal ajmal..


p/s : saya nak duduk dengan mak... nak mak... nak mak masak
saya masak ikut recipe mak.. tapi xsama macam mak masak..
saya xreti masak macam mak masak... saya rindu zaman kecik2 dan remaja..
saya rindu sangat2... saya nak zaman tu... tapi saya tau xkan dapat dah
saya nak duduk rumah.. saya nak makan masakan mak sahaja..
saya xjemu makan apa sahaja yang mak masak... kiteorang xpernah memilih...
apa yang mak masak.. kiteorang makan... xpernah merungut..
saya ingat lagi time form 4.. saya baru belajar makan petai..
saya terus jadi gile petai... mintak mak masak petai..
hari2 mak masak kan... sedap... sampai saya cakap..
mak esok kite makan lain pulak.. baru mak masak lain..
mak masak ikan goreng dengan telur pun.. kiteorang makan..
mak masak nasi minyak.. nasi tomato.. nasi ayam.. nasi lemak.. nasi beriani..
nasi dagang... mee sup.. mee bandung.. mee hailam..
semua kiteorang belasah.. sebab mak masak sedap.. sedap..

hehe.. dah2 korang jangan nak cakap aku perasan okey
aku kan membesar dengan masakan mak aku
so semua orang akan cakap masakan mak dia lah paling sedap kan..
ye2 aku tau.. itu hakikat yang tak dapat nak dinafi kan..
sebab kite membesar dalam rahim dia..
dari lahir sampai sekarang dia yang jage kita...
makanan pertama selain susu dia..
makanan dari air tangan dia lah....
so sebab tu lah masakan mak lah paling sedap...
kan?? kan???? hehehehehehe =) =)

selain dari masakan mak...
saya adalah penggemar tegar..
penggemar sejati.. setia.. dan mengilai...


1) cheese... xkira lah cake ke.. masakan ke..apa2 yang ade cheese lah
sangat-sangat addicted lah....... yum2!!!


2) saya suka dan sangat gila kepada chocolate.. wow delicious..!!
dulu suka chocolate cadbury.. paling best black forest.. yum2
tapi sejak kak long cakap brand van houten sedap
terus jatuh cinta dengan brand ni
aku paling suka hazelnut.. yang lain2 aku layan jer..
sekarang aku dah jatuh sayang dengan satu lagi brand...
brand beryls' camior..
sedap2... sedap2... yummmmmm!!!!





3) saya sangat suka kepada yogurt .... terutama brand marigold.. sedap
rase dia lain dari yang lain.. lemak2 dia lain rase nya..
brand2 lain aku makan gak.. belasah jer...
kalau yang natural yogurt tu aku guna buat masker sahaja..




apa sahaja yang bernama yoghurt.. saya suka.. saya makan.. =) =)

boleh buat masker... best.. rase segar muka..
amek oat.. pastu amek yogurt agak2 lah campur dalam oat tadi
agak2 dah sebati.. campur madu satu sudu.. pun agak2..
lepas tu mule2 cuci muka dan sapu benda alah tadi kat muke..
biar lah dalam 1 jam gitu.. then basuh dengan air suam..


4) dan sangat2 terliur bila nampak puding caremal
air koktil.. aku kureng cikit... kalau ade orang buat pun.. aku minum air jer..
buah2 dalam tu aku xmakan..










2 comments:

mohdhafifi said...

uishh

rase lapar pulak pagi2 ni

aYu said...

haha... tau xpe..