Thursday, July 4, 2013

Perubahan 360 darjah...




wahhh.. rindu nya dekat blog ni. rasa nya dah lama xupdate. sejak2 dah ada anak ni.. kehidupan berubah 360 darjah. mula2 macam penat dan stress.. lama2 okey.. dah dapat biasa kan dah. maklum lah first time kan. tapi xpe... Allah dah tentukan.. time ni aku dapat anak. dah tertulis dah pun.

maka dengan itu.. aku mampu untuk mengalas tanggungjawab ini. xpe slow2 lah belajar ye. yang penting banyak kan membaca. lepas tu baru lah kita tau.. oh baby macam ni.. macam ni. dari situ aku faham sedikit demi sedikit untuk handle anak sendiri.. nur hana irdina tu.. huhuhu.. =)

tapi apa pun.. semua tu akan tau secara automatik. xpe jangan stress.. relax lah kehidupan kan.. yelah.. selama ni.. ikut suka hati nak buat apa.. nak makan pukul berapa.. nak mandi pukul berapa.. tidur pun malam2 lena je.. kadang2 terlebih2 tidur. so bila dah anak ni.. semua nya berubah.

hargai lah setiap saat masa bersama anak tu. sebab kehidupan xkan kembali kebelakang.. akan terus berjalan dan xkan pernah berhenti walau sesaat. percaya atau tidak.. akan ada sedetik dalam hati pasti kita merindui saat mengandungkan dia.. saat dia baru lahir.. saat dia baby... indah kan...

mak pesan awal2.. dah ada anak ni jangan nak buat kerja lambat2. maksud mak.. bila anak dah tidur buat lah apa yang patut. jangan duk mengadap internet je.. huhu. ye cakap mak 100% betul. kalau kita leka je.. maka nya berlambak2 lah kain baju xberlipat.. berbakul2 lah baju kotor kan.

kalau sebelum ni.. memang aku duk leka je mengadap tv.. mengadap laptop. tapi bila dah anak ni.. no2.. semua kena ubah. bila bangun pagi2 je.. dah kena kemas cikit2. sarapan siap2. irdina dah bangun kena mandikan dia.. sebelum tu siap sediakan air mandi dia, baju, dan bedak semua.. 

yelah encik iwan kan kerja. so sorang2 lah dekat rumah. belajar lah kau sendirian. lepas mandi siap kan dia pulak.. dah siap kan dia..kemas balik semua tadi.. baru susukan dia sampai dia kenyang.. sebab bila dia dah kenyang.. dia kan tidur dengan lena nya.. tanpa meragam. alhamdulillah..

lepas anak dah tidur...masuk kan baju kotor dalam mesin. lepas tu lepak sekejap.. rehat2. tengah hari masak.. aku masak simple2 je. tengah hari kena makan. jangan malas nak masak. macam mana nak buat stock susu kan.. kalau makan sendiri pun xjaga.. so sila jaga makan ye ayu..

sidai baju.. makan... lepak.. rehat.. lipat kain ke apa ke.. lepas tu tunggu irdina bangun mintak susu.. lepas tu tidur sama2.. tengok keadaan.. kadang2 aku xtidur pun. tengok tv je. petang sebelum pukul 7 dah kena pastikan anak dah siap mandi. lepas tu macam biasa... susukan dia lagi...

tapi kadang2 tu petang dia xtidur dah.. sebab dah tidur lama siang kan. kadang2 tu kalau dia xtidur2 bila aku dah dodoikan.. aku biar je dekat atas toto.. aku letak depan tv.. tengok2.. dia dah terlena sendiri.. alhamdulillah setakat ni senang je jaga dia.. biasa lah babykan... ada mood dia

sedangkan kita yang tua2 ni pun mood berubah hari2.. ni kan baby. lagi lah macam2 mood dia. sabar je lah.. dah anak sendiri.. enjoy je.. hargai setiap saat tu.. xmau stress ye. penat tu memang ada.. tapi dah tanggungjawabkan.. xkan nak lepas kan macam tu je... ingat tu amanah Allah..

malam pun kena makan jugak.. xboleh biarkan perut kosong.. kang masuk angin. kalau xmakan malam tu.. mula lah pagi2 buta time nak susukan anak tu... perut lapar ya amat.. so insaf dah.. huhuhu. sekarang ni makan memang ikut time lah... lengkap okey.. xde skip2 dah..

pagi kena sarapan.. aku sarapan susu anlene + oats cicah biskut weetameal .. lepas tu tengah hari makan berat...petang horliks + oats cicah biskut weetameal.. malam makan berat.. lepas tu kalau lapar lagi aku buat lah air apa2 yang panas cicah biskut.. tapi jarang lapar lepas makan malam..

selain semua tu aku jugak amek milk booster dari shaklee.. ESP + ALFAFA. masa dalam pantang tu aku xsimpan stock susu.. meyesal. mula2 nak start buat.. ye lah dah beli kan deep freezer.. tapi fikir2 balik macam susah je nak transfer ke shah alam.. tu lah kan rugi.. menyesal aku...

menyesal sebab xsearch betol2. macam mana cara nak transfer tu.. padahal ada je cara nya. xpe next baby dah tau.. belajar dari kesilapan ye. sayang je.. masa dalam pantang susu aku memang banyak sanagt2.. baju tu asyik basah je dengan susu.. xpe lah.. dah berlalukan...

bila asyik direct feeding je.. xpump pun maka xde banyak mana lah susu yang dapat dihasil kan. dan hasil nya hari ke hari susu untuk dibuat stock xde.. just banyak bila hana irdina minum je. tu yang kena betol2 jaga makan.. amek milk booster.. dan selebih nya berdoa....

dan sekarang alhamdulillah walau xsemeriah orang2 lain.. ada jugak hasil nya.. bersyukur.. rezeki hana irdina.. cuma tu lah kena rajin pump.. dan bagi direct feeding dekat anak. insyaallah.. akan cuba merajin kan diri lagi.. supaya hasil nya memuaskan.. insyaallah.. ada rezeki anak..

oh panjang nye.. huhuhu.. tu lah sebab dah lama kan tak tekan2 button dekat keybord ni.. so ni lah hasil nya... waahhh rindu nya... ni sebab anak tidur lena je.. dan kerja rumah semua dah settle.. tu yang dapat pegang laptop ni.. kalau x.. huhuhu... jangan lah bermimpi...






0 comments: