Sunday, January 3, 2016

tahun baru.. 2016

tahun 2015 telah selamat melabuhkan tirai. emmm.. terlalu banyak kenangan pahit dan manis. biasalah kehidupan kadang2 kita happy.. kadang2 kita sedih. tapi percaya la..kalau kita pilih untuk bahagia.. kita tetap akan bahagia... kalau kita pilih untuk sedih... kita akan sentiasa sedih. jadi bila ada yang menyedihkan kita sendiri kena bangun untuk hari2 seterusnya. kenapa pilih jalan untuk bersedih disebabkan 1 perkara.. sedangkan masih ada 10 perkara lagi yang boleh buatkan kita gembira.. jadi marilah kita pilih untuk bahagia... yakin... kehidupan ini indah andai kita tahu menghargai dan bersyukur.

ujian itu untuk membuat kan kita lebih berfikir dekat mana silap kita. bukan terus lemah.. hilang arah. bangkit.. ujian tu Allah berikan sebab Dia sayang hambanya. mungkin kita dah lama lupakan Dia.. lupa perkara2 sunat. mengapa kita perlu bersedih.. berduka?? kemon kawan.. cermin diri sendiri dulu sebelum menunding jari kearah orang lain. mungkin disebabkan kita alpa... maka datang la ujian untuk kita sedar diri ini juga banyak kesilapan. setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah.. bahkan setiap ujian akan datang nya kebahagiaan yang sangat indah.. sungguh.. =) doa..usaha dan tawakal...

kalau hari ni bukan rezeki kita.. mungkin esok lusa akan ada rezeki yang lain. mana tau rezeki tu lagi banyak dan banyak.. redha. senang nak ungkapkan.. tapi jauh disudut hati mungkin ada rasa terkilan. xpe.. kita hanya merancang.. Allah dah tentukan setiap rezeki manusia ketika berusia 4 bulan didalam kadungan ibu kita. usaha kejalan yang lain untuk kita terus berusaha mencari rezeki. rezeki ada dekat mana2.. kena usaha lebih sikit. insyaallah... yang pasti rezeki anak2 memang sangat luar biasa.. =) selamat tinggal 2015..dan selamat datang 2016... dah 27 tahun sudah.......zzzzzzz....0 comments: