Friday, January 8, 2016

minum air gula..



hari ni 7/1/2016.. pertama kali dalam sejarah mengandung kena minum air gula...bila anak da 3 dan umur da 27 tahun. oh my... macam nak lari jauh2. tapi nak buat macam mana kena hadap la jugak. mak ada kencing manis... masa ngandungkan hana n haziq mak xkena lagi.. so xde la kena. pastu xde bukak buku kat klinik 19. buka buku kat kpj je. 

pastu timbang kat klinik 19 ni.. lain la.. pakai timbang digital gak. bulan lepas berat aku 65kg.. bulan ni 68kg. kat kpj selangor.. berat aku 72kg da.. ok.. kita ikut klinik 19 je la.. nampak ringan lagi.. haha. berbalik kepada minum air gula tu.. masa bulan lepas nurse da bagi date. suh datang wat test gula n check up sekali.

dia kata masa nak test tu.. datang tepat jam 8 pagi jangan lambat. pastu kena start puasa dari pukul 10 malam jangan makan apa2... sampai la esok pagi still datang dalam keadaan puasa. alhamdulillah selamat tiba betol2 tepat jam 8 pagi.. fuhhh lega... ok diri masih lagi puasa... mind set nak kena kuat... kena kuat... walaupun perut tengah berkeroncong... huhu. 

1) pergi bilik ujian darah- amek darah lepas tu minum air gula berjemaah dengan ibu2 yang lain... sila minum laju2.. 
2) duduk luar... dalam 2 jam.. maknanya pukul 11 pagi masuk balik untuk amek darah..  dalam masa tu xboleh minum air.. xboleh makan. kumur2 je boleh.
3) kalau ada check up.. terus pergi makmal.. antar darah untuk cek hb semua.. lepas tu buat ujian air kencing... 
4) dapat buku merah tu.. masa untuk timbang...
5) duduk lepak... tunggu la nurse panggil.. jumpe nurse yang jaga kita..sampai bersalin.. 
6) ada masalah kena refer doctor lepas tu.. kalau xde boleh la balik tidur.. 

sementara tunggu nurse panggil.. tengok jam kalau da pukul 11 pagi g masuk bilik darah tu.. untuk amek darah selepas 2 jam. make sure dalam 2 jam xmuntah.. kalau muntah sila la serah diri untuk minum 1 gelas air gula balik.. wahhh best nya.. huhu.. pening. 

meh nak bagi tips:



1) malam pukul 10 tu start puasa jangan minum atau makan.. kalau lapar tido je.. buat2 xlayan..
2) datang pagi2. sebelum pukul 8 pagi lagi cun.. nanti 2 jam tu kejap je. 
3) masa da start minum air gula tu.. bawak bertenang.. mind set... cakap aku boleh... yeaahhh... pasti boleh...
4) minum dalam 2 teguk.. sekali teguk tu.. teguk laju dan banyak.. tahan sikit nafas
5) kalau boleh lepas habis minum tu.. bawak bertenang... relax je.. bila tengah tunggu 2 jam tu... jangan tunduk kan kepala.. kalau boleh postur badan tu tegak je.. tapi dalam keadaan yang relax... aku xkumur pun.. sebab takut muntah.. bila kumur tu kan kita tunduk.. kang xpasal2 keluar... xnak minum lagi.. huhu.

alhamdulillah... bagi aku okey je rasanya.. tengah2.. xde la best mana.. xde la teruk... minum memang laju.. haha.. nasib xmuntah.. cuma macam pening sikit la kepala.. lepas je da balik.. singgah kedai untuk makan. mampu minum air kosong je.. tengok air manis nak muntah pulak rasanya.. huhu... 

result lagi 2 minggu.. dan mendukacitakan.. hb aku 9 je.. so sad.. so 2 minggu lagi kena datang balik.. 21.1.2016...nurse kata maybe sebab puasa nak buat ujian air gula sebab tu hb rendah... tapi kena jaga2 jugak...   nurse suh jaga pemakanan.. makan la ikan bilis.. telur.. sayur hijau.. hati kerang... untuk bagi hb naik..  mintak2 ujian GDM tu okey n next 2 week.. hb pun naik... 

aku buat semua ni dekat klinik kesihatan seksyen 19 shah alam dan semua yang aku pergi layanan sangat baik... tq semua... ;) good servies... da macam swasta da... ;) ;) dari kaunter... bilik amek darah... makmal.. dan nurse... lagi happy sebab semua nya free... ok je tunggu 3 jam pun.. sebab aku pun keje hospital so faham la semua nya... 

disebabkan kena minum air gula... aku apply la cuti sebab nya takut xlarat nak kerja.. yelah perut kosong.. lepas tu minum air gula 1 gelas.. lepas tu amek darah 2 kali... dari pengsan bek cuti... balik dapat rehat.. ;) tq ayah cuti sama2 untuk teman mama check up... tq sangat2... alhamdulillah dipermudahkan urusan... 






0 comments: