Tuesday, November 3, 2015

pulut mangga + ice cream vanilla






bila teringin benda xreti semua tiba2 boleh.. percaya la... antara jadi atau x je.. hihi.. lepas pisang nangka.. anak nak makan pulut mangga pulak.. so jom kita try buat la... kita tambah ice cream sikit bagi lain dari lain...

pulut mangga ice cream vanilla

1) mangga apa2 yang kita suka
2) beras pulut
3) santan kotak
4) ice cream vanilla

cara2 nya :
1) masak beras pulut sampai jadi pulut.. masa dah siap basuh tu letak garam cikit sebab nak bagi dia rasa lemak2 sikit.
2) santan pulak.. tuang dalam periuk pastu letak gula cikit je.. pastu letak garam.. biar sampai didih.. xnak letak gula pun xpe.. ikut tekak.
3) potong mangga cantik2.. hidang la... amek pulut cikit.. tuang santan atas pulut dan letak mangga yang da dipotong comel.. pastu letak ice cream cikit.
4) boleh hias cantik2.. bagi family makan sebagai pencuci mulut... senang kan.. buat sendiri banyak boleh makan...

alhamdulillah mak n adik n husband cakap sedap. okey nanti kalau nak makan boleh buat lagi.. ha nak sedap guna mangga harum manis.. tapi susah la nak cari... selamat mencuba.. rasai la lemak2 manis sejuk dalam mulut.. pulut mangga + ice cream vanilla...





0 comments: