Wednesday, February 17, 2016

Rutin seorang perempuan



bila beranak rapat2 ni memang penat lain macam sikit.. nak2 kalau kita berkerja.. stress boleh tahap nak sakit jiwa.. tapi relax semua tu boleh dikawal.. sila fikir secara rasional. cuba bawak banyak2 zikir.. banyak baca quran.. hati yang gundah pasti tenang....eh tapi kalau suri rumah pun penat jugak apa. aku kan kerja shift.. kalau off day jatuh hari biasa memang aku rasa macam eh hari ni aku fully housewife.. happy nya...dua2 boleh rasa... ni la kelebihan kerja shift..=)  sila la rasa sendiri macam mana perasaan seorang housewife.. start dari pagi sampai la malam...memang xrehat... nak rehat bila anak2 semua tidur je.. kalau anak2 xtidur memang berjaga la sampai malam okey.. sama je penat..

kalau mood aku hari tu rajin aku bangun pagi terus buat kerja rumah.. tangan memang macam sotong dah... selalu nya haziq memang bangun awal.. dia ni magic sikit.. aku tengok lena je dia tidur.. tup2 lepas aku mandi.. dia dah duduk gosok2 mata... emmm.. siap cepat2... lepastu mandikan haziq... hana memang jenis bangun lambat.. xpaham dengan budak perempuan tu. tidur lambat layan utube... nak kena ni.. kalau aku.. aku memang xlayan... kalau ayah dia... cepat sangat termakan pujuk rayu anak.. susah2. lepas mandikan haziq.. bawak dia turun... buatkan susu dia.. bagi dia susu dulu... masa dia susu terus ke dapur... tengok apa yang perlu buat.. dapur..depan...luar.. semua kena buat hari2..

lepas haziq dah susu.. mandikan dia.. letak dia dekat ruang tamu... sambung buat kerja semua. lepas tu kejap lagi.. hana bangun pulak.. buatkan susu.. sambung buat kerja lagi.. hana nak ajak mandi susah sikit... lemah betul dia ni.. macam2 ragam.. kalau haziq buakak baju... bukak pintu bilik air.. laju je dia pergi. tu la lain anak lain ragam kan.. redha je la. last2 dukung je hana.. dengan air mata terus laju2 mandikan dia. bila nak berus gigi... drama lagi. kadang2 tu mood okey dia redha je... mood kelaut aku paksa jugak dia bukak mulut.. da macam dera anak dah.. maaf la kakak.. mama terpaksa. bila mandikan hana kena cepat2 sebab haziq dekat luar duk mengamuk.. huhhhh... tarik nafas..

lepas dah siap2 semua... bab sikat rambut...duk berkejar 1 rumah.. sian dia.. haha. sebab tu kot mengandung berat xbanyak naik.. banyak sangat peluh yang keluar. lepas siap2 hana.. mama tolong lah pasang upin.. okey dah pasang upin.. mama bukan yang ni.. okey tukar yang lain.. lepas tu.. mama.. bukan yang ni.. okey tukar lain.. mama kakak xnak upin... mood mama masih okey.. okey kakak nak yang mana.. kakak nak mainan.. okey mama pasang... mama... tengok abang.. abang kacau dia pulak.. ahhhh stress aku macam ni.. bila nak siap kerja ni... bila agak2 dua2 dah tenang masak nasi kejap.. nak bagi diaorang makan. bab makan haziq okey terus datang bersila depan aku... hana susah sikit.. kena panggil banyak kali..sibuk layan utube dia... sabar je lah anak2...

bila dah settle semua tu... tengah hari masa untuk tidur... yeaahh dapat la rehat betol2... tapi tu kalau time off la... kalau time duty pagi atau duty petang atau duty malam.. lagi laju la kena siapkan kerja... sebab tu bila penat cepat sangat mood ni kelaut... nasib la husband reti jugak jaga anak... walaupun dia xreti buat kerja rumah.. adalah dia tolong sikit2 jugak.. bersyukur la sebab dia boleh jaga anak. at least bila malas dah menguasai diri.. boleh duk diam2 dalam bilik... tidur puas2.. bab anak lupa kan biar husband yang uruskan. kadang tu cian anak2.. sebab kurang perhatian... bila anak tidur baru lah insaf kejap.. tapi bila anak buat hal.. eh lupa dah semua janji... cian anak2..

tapi ketahui anak2.. mama sayang anak2 mama... kalau boleh nak je layan anak2 betol2.. tapi kalau layan.... sape nak settlekan kerja rumah?? harap anak2 mengertilah.. xkira la orang nak cakap apa.. beranak rapat ni kesian dekat anak2 kurang kasih sayang ke apa.. eh diaorang tahu ke isi hati kita?? kita yang mengandungkan 9 bulan... tahan sakit beranak.. susukan secara exclusive selama 6 bulan.. xkan la xsayang lagi kot... xpe mama buat2 xtahu je.. dah Allah nak bagi rezeki.. kita redha je la.. kalau x planning pun.. main jalan je... kalau Allah kata.. 1 je anak kau... 1 je lah... takdir Allah.. semua dah tetapkan.. xpe selagi mama muda ni... buat xtahu je apa orang nak cakap... =) =)

p/s : eh saya okey je.. rezeki Allah..ni tahun lepas cakap dekat husband xnak dah.. eh ada lagi.. nak buat macam mana.. rezeki kot... terima je la.. mana tahu anak num 3 ni.. mama boleh duduk rumah goyang kaki.. hahaha... berangan je la =p =p


0 comments: