Monday, July 28, 2014

Perbezaan untuk yang kedua

tahun ni masih lagi beraya bertiga. tahun 2012 beraya berdua.. tahun 2013 bertiga.. tahun 2014 bertiga jugak.. insyaallah tahun 2015 berempat pulak. xdapat bayangkan kalau anak dah masuk 2 orang. masa mengandungkan hana dulu berat badan aku memang naik banyak sangat. start mengandung 63kg last nak bersalin 85kg. sangat seram.. melampau sangat naik nya. takut tengok diri sendiri..

untuk second baby ni.. berat sebelum mengandung 63kg.. sekarang baby dah masuk 4 bulan ++ dan berat mama nya naik 2 kg sahaja.. berat baru 65kg.. tu pun puasa turun sekejap ke 64kg. ni dah naik balik ke 65kg. perut untuk second baby ni xnampak sangat. pakai seluar biasa pun boleh lagi. tapi masih mengharap jugak lah kalau boleh masa 9 bulan nanti berat ke 75 je paling maximum.. mintak2 lah..

bukan apa.. sebabnya penat jugak nak turunkan berat badan ni. tu pun nasib baik hana minum susu badan. lepas tu rajin2 pump susu. jadi cepat lah berat turun. dan aku amek supplement shaklee. memang berkesan.. cepat je turun berat. lepas je berat dah 63kg balik.. tup.. tup.. mengandung lagi.. hahaha.. nak buat macam mana dah rezekikan. mana boleh tolak.. saje bagi hana kawan.. kesian dia main sorang2.

lagi 2 bulan dah kena tukar uniform kerja ni. kena buat baju mengandung. tahun lepas pinjam orang punya. tahun ni macam nak buat sendiri. selesa sikit. masa anak pertama.. 4 bulan dah tukar baju mengandung. sebab baju kurung tu zaman anak dara. so ketat dan sendat. yang ni baju kurung lepas bersalin kan hana. besar sikit lah. sebab tu masih muat dan selesa bila pakai.. xde lah senak perut tu..

alhamdulillah.. mengandung kali ni pun xde kena alahan yang teruk2. bersyukur. bukan semua ibu2 mengandung terlepas dari alahan semasa mengandung. kesian tengok.. dengan xlalu makan.. dengan kena muntah2 lagi.. dengan perut ada baby lagi. kesian sangat. cuma masa first time tu aku kena masuk ward sebab sakit pinggang.. sampai xboleh berjalan.. tu je yang teruk. first time jadi macam tu.

p/s : semoga selamat melahirkan second baby. xtahu lagi girl atau boy. =)


0 comments: