Saturday, August 1, 2015

Juadah hari raya first time buat =)



ahad lepas MIL datang beraya dekat rumah.. so duk fikir2 lah nak masak apa.. last2 apa kata kita buat juadah hari raya. ni memang gila berani mati aku pernah buat dalam hidup, sebab aku memang xreti masak. dah 3 tahun baru start bulan puasa tahun ni aku belajar masak betol2. tapi aku ingat pesan mak, kalau kita masak dengan penuh kasih sayang insyaallah masakan tu sedap.. insyaallah...sebelum masak baca bismilah... masa nak masak fikir yang baik2 je.. sebab nak bagi orang makan kan. sekali dah siap macam xpercaya semua tu aku masak... first time tau aku masak semua ni... 

disebab kan masa raya tu aku xmakan sangat lauk hari raya sebab entah la kenapa.. mungkin sebab xde selera.. bila dikaji balik. sebenar nya aku makan juadah hari raya masa dekat rumah pagi raya je, tu pun ketupat seketul. kuah lodeh sikit kuah kacang sikit rendag aku xusik pun. so bila dah balik rumah berazam nak belajar masak semua ni.. maka terus la gigih belajar dekat internet. ayam masak 2 ekor.. masa tu tahap confident memang aku kena letak tinggi2... alhamdulillah semua aku masak semua nya menjadi... syukur sangat. so dapat la aku makan puas2... masak ni senang je rupanya.. 

menu hari yang aku sediakan : 
rendang ayam cili hijau
ketupat mini nona
kuah kacang
masak lodeh
lemang
spaghetti  


0 comments: