Saturday, September 14, 2013

Campur aduk punya entry



best nya rumah nenek sedara dekat dengan bendang... hijau2 je... 

aku bersyukur sebab aku masih tetap mampu bertahan untuk breastfeed anak aku. penat memang penat. kerja lagi.. balik rumah nak kena uruskan hal rumah. tapi aku tetap nak susukan anak aku dengan susu badan aku sendiri.. walau penat macam mana pun.. aku tetap nak berikan anak aku yang terbaik. entah lah sayang nya dekat dia xtahu nak cakap macam mana..sayang sangat2 lah....  ye itu perasaan seorang mak terhadap anak. lumrah.. alhamdulillah.. syukur Ya Allah...

aku kan kerja shift.. jadi bila dah ada anak ni.. kena cepat2 belajar uruskan hal rumah.. ikut waktu berkerja aku. rumah aku biasa2 je.. tapi aku memang xsuka kumpul2 kerja. kalau boleh setiap hari nak settel kan semua kerja yang dah terbiasa aku buat sebelum2 ni. asal mata aku nampak selesa.. cukup dah. ye itu aku. mintak2 lah boleh bertahan walaupun anak dah 5 orang... 5 orang?? huhu.. insyaallah kalau dah rezeki.. xkan nak tolak kan. bersyukur... best jugak ada anak ramai2 ni kan.. 

setiap hari kerja macam biasa.. balik kena basuh pump susu.. kena setting susu untuk bagi dekat nursery untuk esok hari nya.. kena pump lagi kalau hasil dekat tempat kerja xbanyak. penat memang penat sangat okey.. nak2 kerja dekat pharmacy tu.. kalau time busy tu.. ya ampun.. semput akak.. hoho. tapi kerja kan.. tu lah lagi 10 tahun ingat nak chow.. tapi tengok dulu lah ek.. ek.. itu matlamat hidup aku sekarang ni haaaa.. hehe. nak jadi suri rumah tangga yang banyak duit $$$.. amin.. amin.. =) 

hajat dihati memang nak bagi anak aku full breastfeed secara exclusive sampai umur dia 6 bulan. nak dia membesar dengan sihat dan kuat.. sebab susu ibukan susu yang terbaik. aku pernah give up.. sebab penat nak buat semua ni..lagi satu masa tu.. bila nak bagi dekat anak ada.. tapi bila nak perah nak buat stok alahai dapat nya cuma 1oz.. kadang2 tu dapat 0.5oz je.. paling banyak dapat dalam 3 oz je lah. tapi secara tiba2 bila tengok muka anak balik...terus semangat tu ada balik..

mama sayang anak mama.. mama nak anak mama sihat2 je.. kalau anak mama selesama pun mama sedih tau.. kesian tengok anak mama.. xtau nak buat apa.. tapi hingus meleleh je.. hoho.. sayang hana irdina sangat2 tau. bila dah jadi mak ni.. apa yang xpernah buat semua kena buat.. kena biasakan. contohnya bangun pagi2..untuk pump susu.. kena keluar pergi kerja awal2 untuk hantar anak.. senang kata berubah habis lah kan.. tapi walau penat macam mana pun...

aku xkesah pun sebab aku sayang anak aku.. aku nak dia membesar dengan sihat.. 100% aku percaya.. susu ibu adalah susu yang terbaik. semoga aku xkan mudah putus asa lagi.. aku akan tetap mampu bertahan.. walaupun berat ni xmau turun2.. kalau nak diet memang xboleh.. anak aku minum susu banyak.. setiap hari aku akan hantar 6 botol susu.. setiap satu nya 5oz.. kadang2 aku letak 40z.. so kena pastikan badan ni cukup bertenaga untuk hasil kan susu yang banyak..

Tapi xde lah habis 6 botol tu.. Setakat ni cuma 3-4 botol je sehari dia minum.. Aku pernah try letak setiap satu tu 3.5oz.. Tapi kakak kat nursery cakap xcukup.. Bila habis je mesti dia nak lagi.. So aku letak je terus 5oz.. Memang setiap hari aku akan pasti kan ada 6 botol tu. Baru lah senang hati aku nak berkerja.. Bila lunch memang aku xg tengok pun dia.. Sebab kalau tengok kang.. Dia mengada2 kan.. Hehehe.. So aku redha je.. Biar dorang yang uruskan.. =)


sangat terasa bila orang cakap.. eh ko dah gemuk lah... hoi..hoi.. choi mulut engkorang kan.. huhuhu. xpe aku nak anak aku sihat dengan minum susu aku.. bukan dengan susu lembu. =) =) aku makan je suka hati aku.. janji susu aku x terjejas... dan anak aku sihat.. bila dia sakit.. aku sedih.. rasa macam xreti jaga anak.. saiko kan mak ang ni hana.. hehehe.. ni sebenar nya entry semalam.. tapi disebab kan dekat rumah internet lembap.. bila dekat tempat kerja.. publish kan je..hohoh..






3 comments:

haNiE said...

assalamualaikum..kak ayu,
ni asma ni kalau ingat, bestnye ade baby..comel sgt..lagi satu,kite dpt keje dekat pkd sabak bernam..kalau akak balik kg, akak roger lah, boleh jumpe..akak dok sabak kan ? hihi..

haNiE said...
This comment has been removed by the author.
ayu Shaklee said...

waalaikumsalam asma.. kenal laaaa... yang comey2 tu.. hehehe =)
laaaa ye ker?? okey asma.. leh rojer2 kan.. duduk rumah sewa dekat area mana?