Thursday, July 6, 2017

Raya 2017

selamat hari raya aidilfitri semua. alhamdulillah selamat sudah menjalani ibadah puasa selama 1 bulan.  raya tahun ni turn balik sabak bernam. dan cuti tahun ni aku selepas raya. bila kerja shift kena la kerja secara bergilir2. kalau turn kita tahun ni selepas kita akan kerja sehari sebelum raya. contoh kalau raya jatuh hari ahad maka hari sabtu tu kena kerja lagi.. dan dapat la cuti sampai khamis. total 5 hari sahaja. kalau turn kita sebelum raya kita start cuti hari jumaat.. khamis kerja macam biasa. tapi sebelum raya kena naik kerja pada raya ke4 iaitu hari rabu. bergantung raya pertama jatuh hari apa. kalau jatuh hari ahad.. PH akan dapat extra 1 hari. jumaat yang kerja raya akan bercuti pulak. so yang da raya sakan sila la masuk kerja pulak.

begitu la kehidupan kerja shift.. kena ikut turn masing2. macam husband aku dia start cuti sabtu sampai jumaat. sabtu ahad tu kira off dia... isnin selasa PH.. kamis jumaat off dia.. so happy la dia rabu je guna AL.. sangat seronok hidup.. huhu. sabtu ahad dia da start kerja. balik2 shah alam jumaat tu sangat la xberapa nak best sebab jiran2 semua xde.. agak sunyi jugak la rumah. mereka2 semua cuti sampai ahad. so tahun ni balik sabak bernam. tiba2 dekat kampung raya ke 3 mak ajak balik kuantan beraya dengan opah dan sanak saudara yang lain. disebabkan mak mertua dah jumpe dekat kampung maka setuju je la ikut mak.

mak mintak husband drive kan kereta.. sebab abah dah xberapa larat nak bawak kereta jauh2. gerak hari selasa pagi.. balik sini balik kamis pagi. dapat la jumpa sanak saudara. alhamdulillah syukur. ada rezeki jumpe lagi. semalam husband off.. aku pulak kerja pagi.. habis shift terus g ampang beraya umah mak mertua. lapang dada sikit. mak mertua bagi duit raya dekat anak2.. wah gembira anak2 =) =) tq mak =) tahun depan turn raya umah mak mertua. xpe mak mertua i duduk ampang je.. xde hadap jem pong.. haha. emm raya tahun ni seronok berganda sebab jalan jauh2.. =) penat memang penat tapi seronok tu yang best.. terbaik. =)

tema raya family kecil ku adalah purle =) 

0 comments: