Tuesday, February 25, 2014

Botol susu untuk bayi

hari ni nak share pasal botol susu lah... botol susu simanja =) terdapat macam2 jenis botol susu yang ada dekat pasaran kan. kadang2 pening nak pilih yang mana satu yang sesuai dengan anak kita. dalam hati mesti terdetik.. eh nak ke anak aku pakai botol ni.. emm... nak2 kalau tu anak yang sulung.. kena try and error lah kan. sabar ye semua... insyaallah... cuba sampai berjaya.. kalau xsusah nak kerja... =) =) yang dekat bawah ni anak aku pernah cuba... dan pernah reject... sedih.. tapi apa boleh buat... mood mama : redha...

malas nak edit... uplod je satu2.. huhu =) 




1) botol susu brand AVENT.. botol ni cantik dan comel je... nak bawak pergi mana2 senang je. letak je dalam beg.. xterasa berat pun. macam2 lagi avent punya design botol susu... tapi yang ni paling mama hana ni tertarik. range harga dalam rm40++ xberapa nak ingat. puting dia keras cikit.. sebab tu hana reject kot botol susu ni.. tapi kalau tonggeng susu xkan keluar. makna nya kalau dia hisap je susu keluar.. so selamat lah untuk elak kan tersedak susu... 




2) brand  NUK.. botol ni gambar dia cantik2.. beli sebab cantik lah. nak2 yang warna merah tu. tapi beli yang pun anak reject jugak. xpe mama redha je... nak buat macam mana anak xnak. botol ni ada saiz kecik. ada saiz besar. yang xberapa best puting yang jernih tu.. kalau tonggengkan botol susu.. dia tumpah.. menitik2. so tu yang mama hana pun xsuka jugak. dia ada warna kuning jugak puting... tapi aku xsuka yang warna kuning macam xcantik.. haha... ni mama yang lebih2 ni.. bukan anak nya. range harga  kalau yang kecik rm35++  yang besar xpasti..  beli time sale.. dapat murah cikit.. 






3) brand TOMMEE TIPPEE.. yang ni aku beli sebab aku tengok macam comel je.. nak2 dekat bahagian tengah2 tu.. ramping je... nak pegang pun senang je. tanpa berfikir panjang aku beli 2 terus. masa tu confident sangat anak akan terima 100%.. last2 sekali bagi terus reject. bentuk botol susu ni cantik. suka sangat2. harga dia masa tu rm60++ untuk 2 botol saiz 9oz.. pun time sales.. kalau nak beli 1 yang 9oz punya range harga dalam rm35++ puting dia pulak macam keras cikit. kalau baby yang breastfeed kadang2 manja cikit.. nak yang lembut2 je.. keras2 dia reject.. tapi ada jugak lah yang okey. anak aku dia xnak.. 









4) brand PIGEON peristaltic plus.. yang ni paling best.. cuma nya design botol dia macam bosan cikit lah.. macam gitu je.. sama je. xde corak2.. xde lekuk2. ada 2 jenis satu warna putih.. tapi aku search yang ni salah satu botol pilihan si manja yang suka sangat nak reject2 botol susu lain. beli sebab terpaksa. kalau x.. anak mogok lapar. xkan aku nak berhenti kerja. oh tidak lagi. range harga dalam rm55++. puting dia lembut sangat. kalau tonggengkan sure susu xkan tumpah. selamat lah untuk infant.. puting pigeon ni lembut sangat2. selesa untuk baby time nak menyusu.. kalau beli confirm xmenyesal.. =)



\

5) brand MIMIJUMI. yang ni memang tersangat closer to nature lah kan.. tengok bentuk puting pun dah sama. masa tu nyaris2 nak beli. tapi puas cari xjumpe2. ranga harga yang kecik dalam rm70++ tu pun search dekat facebook tengok page mana tah. mahal jugak.. tapi tu lah dari nak kena berhenti kerja... baik beli je botol  xkisah berapa pun harga nya. encik iwan macam xberapa setuju dengan botol ni... hoho.. seksi sangat kot. tapi aku suka.. sebab design nya unik dan cantik... =)





6) brand NUBY. yang ni best jugak botol susu nya.. dia besar macam avent dan tomme tippee tu. nak pegang pun best je. botol dia senang nak cuci. puting brand nuby ni dia ada bijik2 dekat sekeliling puting tu.. kata nya macam closer to nature jugak.. mula anak aku macam boleh terima.. lama2 dia reject jugak.. sebab nya xtahu kenapa. memilih sangat dia tu.. so botol ni kasi dekat sepupu dia je... range harga dalam rm35++ untuk yang kecik tu..








7) brand MAM..aku tertarik botol susu ni sebab fynn jamal.. dia ada update dekat instagram .. ig aku hidayu_22 =) juna pakai botol susu ni. dia pakai yang anti colic. anti colic tu yang bawah dia boleh bukak. macam gambar last tu. senang nak cuci.. boleh bukak semua.. basuh kasi bersih. hana suka botol ni... botol pilihan pertama dia pigeon peristaltic plus tu. disebab kan design nya bosan. aku cuba cari botol yang lain. so berkenan pulak botol MAM ni. pernah beli yang biasa. yang biasa yang gambar pertama tu. xboleh bukak bawah nya. bagus botol ni...

hana suka sangat botol ni... yang anti colic punya. yang biasa aku dah pernah beli dia xnak sebab bila hisap lama2 puting dia macam leper... dia bosan. bila dah bosan dia reject botol tu. sanggup lapar dari kena guna botol tu. so mama beli balik botol yang anti colic punya. beli yang 5oz je saiz nya. kalau anti colic tu hisap lah kuat mana... puting botol nya xkan leper. so baby akan lebih seronok semasa penyusuan. alhamdulillah... botol ni pun harga nya mampu milik range harga untuk anti colic 5oz dalam rm36 je. kalau yang besar xtahu pulak aku. beli dekat marisa shope section 20. aku beli time ada promotion.. beli yang saiz 5 oz dapat 2 harga dalam rm55.90. jimat sangat kan.. so beli lah time promotion...

semua botol2 yang direject oleh anak aku.. aku kasi orang lain. sayang kalau di biar simpan je dalam almari tu. buat apa nak sayang2 simpan... xguna bagi je dekat sapa. lagi banyak manfaat nya. lagi pun kalau simpan buat semak mata nya.. penuh barang lain. untuk next baby beli je yang lain.. hihi. sebab xtahu bila rezeki nak ada next baby. sebab dan kenapa hana reject entah lah kenapa. mak cakap.. xpayah membazir beli botol lain.. tukar je puting yang kuning tu.. jimat. tapi aku xsuka.. sebab xcantik. aku nak yang memang dah itu asal nya. kalau dia xnak aku cari jugak botol yang lain. janji anak aku nak menyusu. mula2 masa dia buat perangai memang susah aku nak kerja.. xtentram...

siang malam aku berdoa... permudahkan urusan anak aku.. lembutkan hati dia untuk terima botol susu. susah kalau anak buat perangai macam tu. kalau dia xnak minum susu dalam botol tu.. nanti dia lapar.. kalau dia lapar nanti dia menangis je... bila dia menangis.. nanti lama2 orang yang jaga dia fed up pulak dengan dia. xpasal2 kang anak aku kena cubit ke kena apa2 ke. isyh risau lah. macam2 yang bermain dekat kepala otak aku time tu. orang yang jaga dia pun ada jugak nasihat... dekat rumah latih jugak bagi dia susu dalam botol. kalau dekat rumah xlatih tu yang susah tu. so aku pun berkorban lah. kadang2 tu 2 kali aku bagi dalam botol. malam nak tidur baru bagi direct feeding.

kalau nak tahu lebih2 lagi pasal semua botol susu ni.. rajin2 lah google.. lagi banyak yang kita cari.. lagi banyak yang kita tahu. kena rajin cikit lah. kehendak anak2 kita berbeza.. bertapa best nya kalau sekali beli terus anak kita nak.untung lah macam tu. susah kalau anak jenis nak memilih ni. xpe lah sebagai mak kena lah banyak bersabar. mak pun pernha cakap. setiap anak.. xsama kehendak nya. lain2. jadi jangan compare kan antara satu sama lain. kepada bakal2 ibu.. semoga lebih tabah untuk membesarkan anak2.. budak2 kecik ni comel... =) =) selamat berjaya =) =)



yang ni botol susu kaca.. cantik menarik warna nya... nyaris nak beli jugak.. tapi encik iwan suruh bersabar cikit... tengok dulu yang mana sesuai. kang membazir je. yang ni mahal jugak lah..xingat berapa.



ni sukatan untuk perut baby mengikut umur dia... semoga panduan ni berguna untuk semua.. =)
amek ni dari blog klik cini.. tq.. atas perkongsian yang berguna. dan image di atas semua amek dari mr.google... tq mr.google. Lagi satu hayat botol susu ni kalau boleh untuk 6 bulan je. Lepas 6 bulan tukar yang baru. Itu lagi baik lah. Demi kesihatan anak2. Xsalah kita bagi yang terbaik kan... =)


26 comments:

shahadilla draman said...

Hehee...banyak betul si ibu beli botol susu...tapi untk ank...aslkan terbaik untk mereka....alhamdulillah..anak saya memng menyusu botol dari baby lagi...sbb tu tak memilih sangat...sekrng ank22 saya guna brand avent yng mcm kat atas tu arr...best..makin menjadi2 ank2 menyusu...huhhhh...

ayu Shaklee said...

aah dulu masa dia nak start guna botol susu.. memang payah. nak cari yang serasi. asyik yang susu ibu je. tapi sekarang alhamdulillah dia okey. cuma sekarang ni dia nak botol susu dia yang tu jugak. xnak yang lain. huhu. =) avent memang best. design pun cantik. tapi anak saya reject lah.. huhu

sharon said...

Ayu..anak awak akhirnya trima botol susu brand pe ye?

sharon said...

Ayu..anak awak akhirnya trima botol susu brand pe ye?

ayu Shaklee said...

dia nak pigeon... bila tengok anak fynn jamal guna MAM terus try n dia nak.. =) try lah.. nape anak sharon reject jugak ke minum susu dalam botol?

sharon said...

Tu la..smue brand dia tolak.masa 2 bulan sekejap je mam..pastu smpai skrg xnk botol lg.nursery guna sudu bg minum skrg..kat umah sy bg guna syringe kalu dia segar lagi.

ayu Shaklee said...

cuba try pigeon.. sebab anak saya pun mula2 reject botol susu. pening n gelisah nak kerja. last2 search dekat internet ramai yang suggest kan brand PIGEON peristaltic plus.. sebab puting dia lembut. cuba lah...

sharon said...

Ok tq ayu..doakan baby sy dpt trima brand ni.dan dipermudhkan dia utk mnm susu guna botol

sharon said...

Ok tq ayu..doakan baby sy dpt trima brand ni.dan dipermudhkan dia utk mnm susu guna botol

BuDaKs CoMeLs said...

saya mempunyai masalah yang sama jugak,bby xnk puting susu..dh mcm2 beli..ni tga fikir nk bli puting susu pigeon pulak..sblm ni dh try fiffy,doc baby,comotomo dan lain2 lg,,tp msh reject..sedih jgk bila dia xnk minum susu,,risau kt tmpt keje fikirkan ank..kdg2 smpt balik rht pergi susukan dia dulu..doakan saya pnya bby nk minum susus guna botol susu yer..

ayu Shaklee said...

sama2 sharon.. lagi 1 kan sharon.. dulu kakak yang jaga tu nasihatkan kalau cuti lama...anak kan ngan kita.. jangan bagi direct je.. cuba jugak bagi guna botol.. n dia nasihatkan jugak... malam2 pun try bagi guna botol. mula2 kena berkorban cikit la... penat memang penat.. tapi cuba sampai boleh.. jgn give up tau. saya pernah rasa.. =)

ayu Shaklee said...

budak comel : try la.. sebab memang puting nya lembut je. beli yang PIGEON peristaltic plus tau. sebab dia ada 2 jenis kan brand pigeon ni. saya pun pernah menangis.. huhu. sebab dia xnak menyusu dekat nursery. malam tu terus search n beli. bila cuti ajar jugak dia guna botol n bila malam pun ajar cikit2. kena berkorban cikit lah.. insyallah.. semoga anak awak pun boleh terima lepas ni. =)

BuDaKs CoMeLs said...

alhamdulilah percubaan beli botol pigeon dia nak..dan saya tkr strategi susu ebm yg chiller..tu la..esk dh start cuti 4hr..tkt dia lupa botol balik..sy bg mmg ditolak2nye..

ayu Shaklee said...

bila cuti try bagi botol jugak.. kalau boleh time dia tidur je bagi direct.. selebihnya bagi dalam botol. xpun bila dekat rumah.. pump bagi dalam botol jugak. sebab bila cuti lama selalu nya anak2 buat perangai balik.. =)

Wawa Harajuku said...

Salam...
Saya nk tanya pasal botol susu lah.
Baby saya 20daysold today. Saya bg dia minum guna botol susu pegeon peristaltic plus & MAM anti-colic. Stp kali menyusu baby akan keluarkan bunyi berdecit2...Sape yg pnh guna botol ni? Ada experience benda yg sama x? Botol susu ni xsesuai ngan baby ke? Atau baby sy xpandai hisap?

Wawa Harajuku said...

Salam...
Saya nk tanya pasal botol susu lah.
Baby saya 20daysold today. Saya bg dia minum guna botol susu pegeon peristaltic plus & MAM anti-colic. Stp kali menyusu baby akan keluarkan bunyi berdecit2...Sape yg pnh guna botol ni? Ada experience benda yg sama x? Botol susu ni xsesuai ngan baby ke? Atau baby sy xpandai hisap?

nor hidayu said...

salam.. bagi saya normal je bunyi tu.. maybe baby sis hisap kuat kot so terhasil la bunyi tu.. dia kuat menyusu x? boy ke girl ye baby sis ?

Nurul Nurasikin Othman said...

info yg sangat berguna..tq sis..skrg anak gna avent.lately mcm x nk hisap sgt.berusaha nk cr botol susu sblm pegi masuk keje nnti huhuu..

Dahlia Dahlan said...

Salam..nk tnya.kt mana ada jual puting botol mam ek..sy baru jer nk bli botol ni secara online..cr xde pulak yg jual puting..

Lili Yan said...

puting pigeon ppsu tu boleh masuk dgn botol susu mam kn..

Lili Yan said...

puting pigeon ppsu tu boleh masuk dgn botol susu mam kn..

nor hidayu said...

dahlia : rasa nya ig mariss shop ada kot.. cuba sis usha ig dia.. =)
lili : saya xberapa pasti la sis.. xpernah try.. tapi rasa nya boleh je.. sebab mam tu botol standard..

Unknown said...

Kalau botol susu brand2 mahal seperti diatas kene tukar pakai berapa bulan sekali sis..

nor hidayu said...

ada yang suggestkan.. setiap 3 bulan kena tukar botol baru. sebab plastik kan.. bahaya kalau pakai lama2.

NINA FARHANA said...

Tengah survey botol utk baby. Tq for ur info 😁

Jemput keblog

http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

nor hidayu said...

sama2.. done follow ;) ;)